Het Covid-19 virus leidt tot veel achterstallig onderhoud. De noodzaak tot het onderhouden van een noodverlichtingsinstallatie is zowel in het Bouwbesluit, de Bouwverordening als in de Arbo-wet opgenomen. Noodverlichting is een veiligheidsinstallatie en kent een periodieke onderhoudsplicht. Dit houdt in dat minstens één keer per jaar een noodverlichting systeem moet worden geïnspecteerd door een erkend bedrijf. De Coronapandemie hakt er goed in bij veel ondernemers. De verplichte sluiting zorgt voor een flinke daling in hun omzet en doorlopende vaste kosten zorgen er voor dat veel noodzakelijk onderhoud wordt uitgesteld.
Lees het hele verhaal op noodverlichtingsaccu.nl/blogÂ
[5 minuten leestijd]
Lithium-ion (Li-ion) batterijen zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Door hun hoge energiedichtheid hebben ze veel voordelen op het gebied van gewicht en volume. Andere voordelen, zoals hun levensduur bij het fietsen en de lage zelfontlading, maken het mogelijk om veel toepassingen te ontwikkelen voor verschillende sectoren.
Deze vraag houdt vele bedrijven op dit moment bezig. Er ontstaan allerlei praktische problemen en anderhalve meter afstand houden blijkt in het dagelijks leven soms al een grote uitdaging. Laat staan wanneer je met collegaâs aan een lopende band staat of in samen in een productieruimte of magazijn werkt. Waarschuwingsposters, afzetlinten, plexiglas schermen, vloerstickers en speciale looproutes, ondernemers proberen op allerlei creatieve manieren te voorkomen dat klanten te dichtbij komen. Vaak gaan mensen niet bewust in de fout, maar is het moeilijk in te schatten hoe groot de onderlinge afstand is.
Afgelopen Oktober tijdens de World Solar Challange 2017, een race voor zonneauto's, waren de Nederlandse teams met overhand de beste; het Nuon Solar Team won voor de 7e keer de Challanger-klasse en het Solar Team Eindhoven won voor de 3e keer de Cruiser-klasse. Maar beide teams hadden bijna niet kunnen deelnemen, de studenten hadden grote moeite om hun custom-made li-ion accu op tijd in Australie te krijgen. De regels omtrent het vervoer van lithium gerelateerde batterijen- en accupacks zijn onlangs wederom aangescherpt.
Vliegtuigmaatschappijen durfden de handgemaakte accu's van de studententeams niet mee te nemen. Dat komt door recente ongelukken met batterijen van telefoons aan boord van vliegtuigen. Branden van lithium gerelateerde batterijen- en accupacks zijn moeilijk te blussen. De FAA (Federal Aviation Administration) heeft onderzoeken gestart naar batterijbranden en maakt zich de laatste tijd ernstige zorgen. Lithium batterijen kunnen bij verkeerd gebruik of beschadiging als gevolg van verkeerd verpakken oververhit raken en ontbranden. Ze kunnen ook ontbranden als ze worden blootgesteld aan een van buitenaf inwerkende brand.
Je hebt een betrouwbare lithium batterij nodig met een hele lange levensduur, maar hoe maak je nu de juiste keuze?
Tegenwoordig worden er steeds meer eisen gesteld aan batterijen, we willen meer power, langere levensduur en een constante prestatie voor een bepaalde tijd. En laten we eerlijk zijn in feite is de batterij nog steeds het zwakste deel in een applicatie of product. Denk aan een mobiele telefoon, elektrische fiets of tablet. Maar ook in je horloge of afstandsbediening. Stopt de batterij ermee dan stopt alles.