Gaat IoT (Internet of Things) ons helpen met de 1,5 meter-economie?

Deze vraag houdt vele bedrijven op dit moment bezig. Er ontstaan allerlei praktische problemen en anderhalve meter afstand houden blijkt in het dagelijks leven soms al een grote uitdaging. Laat staan wanneer je met collega’s aan een lopende band staat of in samen in een productieruimte of magazijn werkt. Waarschuwingsposters, afzetlinten, plexiglas schermen, vloerstickers en speciale looproutes, ondernemers proberen op allerlei creatieve manieren te voorkomen dat klanten te dichtbij komen. Vaak gaan mensen niet bewust in de fout, maar is het moeilijk in te schatten hoe groot de onderlinge afstand is.

Zoemende armband
Bij het Amerikaanse Ford denken ze er iets op gevonden te hebben. Het bekende automerk experimenteert met een zoemende armband voor haar medewerkers om verspreiding van het Corona-virus zoveel mogelijk tegen te gaan. Het principe is hetzelfde, echter de voorgeschreven afstand daar is 1,8 meter. De armband werkt met Bluetooth- en batterijtechnologie. Zodra ze te dicht bij elkaar in de buurt komen, verkleurt de armband en begint deze te trillen. Eenvoudig maar daarom niet minder effectief. De bedoeling is dat de armbanden na de testperiode ook in alle Europese fabrieken van Ford worden ingezet.

WATpod
Een soort gelijke oplossing zoals Ford komt van het Nederlandse bedrijf Dutchband. Zij ontwikkelde de WATpod. In hun optiek is thuiswerken tijdens de Corona-crisis geen oplossing voor de duizenden mensen die dagelijks in de bouw, in de logistiek of buiten aan de slag zijn. En voortdurend anderhalve meter afstand van elkaar houden is niet eenvoudig. De WATpod biedt daar een oplossing voor. Het apparaatje geeft een zichtbaar en hoorbaar signaal af als je te dicht bij elkaar in de buurt komt en stopt pas als je weer voldoende afstand hebt. Het apparaatje bewaart geen persoonlijke gegevens van mensen.

Aura Aware
Hoe zorg je ervoor dat klanten en baliemedewerkers genoeg afstand houden? Dit was de vraag die het Amsterdamse Trylikes zichzelf stelde. Het bedrijf bedacht een apparaat met sensoren, dat waarschuwt als mensen te dicht bij elkaar in de buurt komen. In nog geen drie weken tijd werd een werkend model ontwikkeld. Inmiddels krijgt het bedrijf orders vanuit de hele wereld. Het apparaat bestaat uit een transparant schermpje, gemonteerd op een standaard die is voorzien van instelbare sensoren. Je kunt dus zelf de gewenste afstand bepalen. Is de onderlinge afstand goed, dan licht het scherm groen op. Komen mensen te dichtbij dan wordt het scherm rood. Als de afstand nog kleiner wordt, dan klinken alarmerende piepjes. Het Nederlandse bedrijf Trylikes houdt zich normaal gesproken bezig met Internet of Things oplossingen en is onder meer bekend van de feedbacksystemen in winkels en dergelijke waarbij je door op een apparaat knoppen in te duwen je mening kunt geven over de geleverde service. 

SAFEDI
Met de SAFEDI Bluetooth button houd je op een eenvoudige manier 1,5 meter afstand van elkaar en krijg je meer ruimte om je te focussen op je normale dagelijkse werkzaamheden. De button geeft een optisch en akoestisch waarschuwingssignaal af zodra gebruikers te dicht bij elkaar in de buurt komen. Ook houdt SAFEDI een anoniem en niet-privacy gevoelig logboek bij. Er worden géén persoonsgegevens van de gebruiker opgeslagen. Indien er sprake is van een aangetoonde Covid-19 infectie worden de SAFEDI’s die met de geïnfecteerde drager in contact zijn geweest gewaarschuwd d.m.v. een push-bericht.

Smartwatch
Vandaag de dag is onze gezondheid het allerbelangrijkste wat we hebben. Bepaalde symptomen die ons leven onaangenaam kunnen maken kunnen door gebruik te maken van slimme technologie in smartwatches kan veel ellende voorkomen. Een smartwatch die je temperatuur meet en vervolgens op basis van een aantal parameters advies geeft een dokter te raadplegen is geen toekomst maar nu al werkelijkheid.

Conclusie
Dit zijn slechts een paar voorbeelden van technologie-oplossingen die bedrijven kunnen inzetten om de kans op besmetting op de werkvloer te verkleinen en haar personeel en klanten te beschermen. Op deze manier wordt ons gezondheidssysteem ontlast en versterkt het bedrijfsleven. Het bevordert tevens veilig werken en veilig ontspannen in de nieuwe 1.5 meter samenleving. 

Bent u zelf actief met een ontwikkeling bezig en bent u op zoek naar een batterij- of accuoplossing?
Neem dan contact op met een van onze batterijspecialisten via sales@batimp.nl of telefonisch 0413-212222