Li-ion accutechnologie

Li-ion en Li-polymeer zijn toonaangevende accu-technologieën en worden veelal toegepast in draagbare toepassingen  vanwege hun hoge energiedichtheid en relatief lage gewicht. Li-ion kunt u herkennen aan de cylindrische cellen en Li-polymeer aan hun prismatische vorm.
 
Voordelen Li-ion en Li-polymeer:
• Hoge energiedichtheid (tot  400 Wh/L)
• Hoge nominale spanning van 3,6 V of 3,7 V per cel
• Geringe zelfontlading
• Geen memory-effect, kan ieder moment geladen worden
• Hoge laadstromen (0,5-1A) mogelijk waardoor ze sneller op te laden zijn
• Constante  ontlaadspanning waardoor het apparaat een stabiele stroom geeft gedurende de gehele ontlaad periode.
 
Laden:
Het laden gebeurd met een  constante stroom en constante spanning (CV-CC). Dit betekent dat het opladen met een constante stroom plaats vindt totdat de 4,2V bereikt wordt (of 4,2 V x het aantal cellen in serie). De oplaadtijd is afhankelijk van de status van de batterij en varieert tussen de  2-4 uur. Ook een te hoge temperatuur is van invloed op de laadtijd. De ideale temperatuur ligt tussen de 0 en 40 graden.
De ideale laadstroom is vastgesteld op 0,7 CmA (waarbij C de batterij capaciteit is). 
 
Bv. een cel van 2A wordt geladen met 4,2V en 1400 MAh
 
Als de spanning lager is dan 3,0 V per cel is het aanbevolen om te laden met  0,1 CmA. De maximale ontlaadstroom mag niet hoger zijn dan 1 CmA , de cel mag niet verder ontladen worden dan 2,9V.
 
Wh:
Het vermogen van een li-ion pack wordt weergegeven in Watt hour. De formule om dit uit te rekenen is Wh=V x A  (488 Wh=40,7V x 12A)
 
PCB:
Binnen een Li-Ion pack is er altijd een veiligheids-circuit dat bestaat uit diverse onderdelen:
 
• De controller (IC) die elke cel spanning controleert en voorkomt dat de cellen overbeladen of te diep ontladen worden d.m.v. cutoff switches. 
• De temperatuur zekering die bij een te hoge temperatuur het circuit (permanent) onderbreekt.
• De thermistor  (PTC) die de temperatuur van het totale pack meet. Deze terminals zijn aangesloten op de lader, zodat deze de laadstroom kan aanpassen zodra de temperatuur te hoog wordt.
 
Wij leveren Li-ion en Li-polymeer batterypacks in kleine en grotere aantallen specifiek naar wensen en eisen van de klant inclusief PCB's en laadapparatuur.